Celiakie (celiakální sprue nebo také glutenová enteropatie) se řadí k onemocněním chronickým. Jedná se o onemocnění sliznice tenkého střeva. Zásadním jevem celiakie je nesnášenlivost lepku (gluten). Lepek je bílkovina, kterou obsahuje mnoho druhů obilí. Trávící soustava takto postiženého člověka není schopna strávit potraviny obsahují gluten. Pokud lidé s tímto onemocněním zkonzumují potravinu obsahující lepek, sliznice tenkého střeva se zanítí a vzniká destrukce epitelových buněk střeva. Živiny zůstávají ve střevě nestrávené. Touto nemocí jsou pacienti postiženi celý život. V současné době se prakticky nedá léčit. Jedinou možností léčby celiakie je důsledné dodržování bezlepkové diety.
Příznaky celiakie
Klasickým symptomem je opakovaný průjem, únava, bolesti kostí, kloubů, břicha. Někteří pacienti pociťují slabost, anémii a nebo křeče. Postižené děti nemívají chuť k jídlu, což vede k omezení růstu. Často zvrací a proto také nepřibírají na váze. Děti s celiakií se vyznačují tenkými končetinami a nafouklým bříškem.
Příčiny onemocnění celiakie
Závažnou příčinu naznačuje zejména rodinné hromadění u příbuzných, zvláště pak u jednovaječných dvojčat. V současné době nejsou příčiny tohoto onemocnění velmi objasněné. Vědecké výzkumy se důkladně zaměřují např. na genetické znaky a na infekce, jako možné doprovodné jevy.
Kdy navštívit lékaře s celiakií
Pokud se celiakie neléčí, může dojít k rozvinutí tzv. NHL (agresivní rakovina lymfatických žláz) a také se zvyšuje pravděpodobnost propuknutí rakoviny střeva. Celiakie bývá rozpoznatelná už u půlročních dětí, které mají problém přejít na stravu obsahující gluten.
Doplňující informace k celiakii
Dříve znamenala bezlepková dieta velký problém v souvislosti s nákupem vhodné stravy. Existovalo jen pár speciálních obchodů zabývajících se zdravou výživou. V současnosti už je situace o poznání lepší. Bezlepkové potraviny jsou v dnešní době velmi rozšířené, ovšem jsou také poměrně nákladné, což pro celiatiky představuje velkou zátěž.